RETELE VOCE-DATE
Retelele de date si voce reprezinta unul dintre cele mai importante componente asistemului de comunicatii moderne, fara de care o activitate in secolul al XXI-lea nu se mai poate desfasura.
Cu ajutorul retelelor se poate asigura un transfer de date intr-o retea locala - LAN cat si intr-o retea zonala sau globala, prin internet - WAN. Alegerea variantei de cablare si interconectare a unei retele si face tinand cont de dimensiunile sale, de numarul de porturi precum si de date ce se doreste a fi tranferat.
Cablarea Structurata
Sistemele de voce-date au la baza lor cablarea structurata.
Cablarea structurata reprezinta o infrastructura unica pentru sistemul de telefonie, pentru reteau de computere si pentru alte echipamente de comunicatii ce se pot pot conecta la aceasta retea. Principalul avantaj al utilizatorului este faptul ca aceasta retea este flexibila, simplu de utilizat si nu presupune cunostinte deosebite.
Standardul cablarii structurate determina un mod de cablare al retelei in forma de stea, mod in care toate prizele sunt conectate la un patch-panel. Din acest patch-panel se poate determina modul in care acea priza va servi ca priza pentru voce, date sau alte echipamente. Prin intermediul patch-panel-ului se face legatura catre un switch sau router in cazul retelei de date sau catre un sistem telefonic PBX in cazul prizelor de voce.
Daca in urma cu cativa ani se realizau retele cu viteze de transfer de 10/100 Mbps si cablare cu cablu UTP Cat. 5E, acum tendinta este de a se realiza retele cu viteze de conectare de pana la 1000 Mbps (Retele Gigabit) si cablare cu cabluri Cat.6 sau Cat.7.
Standardele în domeniu cer ca toți cei opt conductori din cablul twisted pair s fie conectați, fr a dubla o conexiune și fr a folosi același cablu atât pentru date cât și pentru voce. Aceast cerinț, deși implic unele costuri suplimentare, a fost introdus, printre altele, în vederea furnizrii suportului pentru invenții mai recente, precum Power over Ethernet (PoE), ce utilizeaz conectorii maro (pân acum nefolosiți).
Cablarea structurata se foloseste indeosebi centre de calcul, birouri sau cladiri, locuri in care aceste retele ating dimensiuniv foarte mari.
Centralele telefonice actuale sunt sisteme digitale de ultima generatie, interconectabile, compatibile Euro – ISDN, cu capacitati de la cateva porturi pana la sute de posturi telefonice, compatibile din punctul de vedere al serviciilor oferite, al programarii si al terminalelor utilizate cu retelele de telefonie din Romania. Centralele sunt proiectate si produse pe baza celor mai recente tehnologii de transmisie voce/date, ce ofera facilitati avansate si aplicaii pentru toate dimensiunile de organizatii, fie ele mici, medii sau mari.